Wednesday, July 7, 2010

Gardening

Rumah Nenek ada garden. Jadi, hari-hari Orked tolong Nenek gardening kat garden Nenek. Kat situ ada macam-macam pokok, yg Orked tak tau namanya. Orked suka gardening, sebab boleh keluar dari rumah dan sedut udara segar. Orked bukan cam Mummy, Mummy berpantang, rehat dalam rumah je. Orked boring dok dalam rumah je. Tak boleh nak gi jalan-jalan, Orked keluarlah pergi garden. Selalunya kalau dah keluar, Orked dah tak nak masuk rumah balik. Nenek kena pujuk barulah Orked nak masuk balik.

Selalunya kat garden, Nenek siram pokok dan tengok-tengok pokok. Orked tengok aje, sambil main lari-lari keliling garden. Tapi hari ni terbalik pulak. Orked siram pokok dan sodok tanah, Nenek tengok aje pulak, sambil ambik gambar Orked. Hehehe...

Ini ler gambar-gambar Orked yg Nenek ambik masa kat garden hari tu. Tapi malangnya gayung yg Orked pegang tu kosong, Nenek tak bagi letak air, takut nanti Orked mandi terus. Dah gambar Orked nampak tak real... :(

Siram pokok kat batas

Mana batang pokok ni, nampak daunnnn aje? Daunnya besar sangat...

Kita berkebun kat pokok lain lah, susah sangat pokok ni....

Alamak, besarnya pasu, tak sampai Orked nak siram!

Bunga Kemboja yg gugur ni kena kutip, baru nampak kemas sikit garden Nenek.

Gardening ni salah satu cara exercise yg baik. Phuh, berpeluh satu badan lepas gardening. Barulah Orked jadi budak yg sihat dan cerdas!

Ok, tata.

xoxo
Orked
by Mummy

8 comments:

ratna said...

bagus orked.. kena pulak orked pun pakai baju kaler hijau..so auntie nampak greeeeenn ajer dlm entry ni..

misz beauty said...

orked potong rambut nampak lagi chubby montel pipi dier... gewam auntie tengok...=D

Anonymous said...

dalam pic ni orked nampak tembam skit..orked dh naik weight ke duduk umah nenek?

n.a.j said...

eh, orked kidal ker?

ehehe..budak kidal ni pintar....

Orked said...

ratna: hehhe... orked nak menghijaukan bumi. :)

misz beauty: hehehhe.. rambut pendek, dah tak leh nak cover pipi dah.... :D

anonymous: sejak mummy bersalin Orked naik berat badan secara mendadak, sebab Orked tetiba makan sgt banyak dan minum susu pun banyak juga... ntah, tetiba selera makan meningkat.

n.a.j.: ye ke? harap2 betul le sbb nampak gayanya camtu le, Orked mmg lebih suka guna tangan kiri. selalu kena marah sebab makan pun tangan kiri. :(

Daddy said...

Orkeddddd.....daddy dah nak sampaiiiii. Skrg daddy kat singapore tunggu kapal balik KL. Pandai orked tolong nenek berkebun. Rindu family semua ;)

Mummy Zara Sofea said...

go green...huhu..
orked cute....

nenekOrked said...

Seronok nenek bila Orked ada. Kerja nenek Orked tolong buatkan.