Wednesday, January 26, 2011

Kurang Air


Nampak tak bibir Orked sekarang dah kering dan merah? Orked kurang minum air. Ini semua sejak demam seminggu, 3 minggu yg lepas. Dulu-dulu Orked rajin minum susu. Paling kurang pun 3 botol susu Orked minum, dicampur air lain lagi. Tapi sejak demam Orked dah tak nak minum susu. Nak minum satu botol pun macam-macam trick Mummy kena buat. Air yang lain pun tak banyak Orked minum. Air vitagen sikit, air susu dalam kotak Dutch Lady sikit, air masak sikit, air milo sikit. Semuanya sikit lah. Penatttt Mummy paksa Orked minum air. Mummy selalu cakap, Orked kena minum air banyak supaya Orked kencing putih dan berak tak keras. Orked ingat, tapi tak nak minum susu banyak jugak. Camne ntah nak bagi Orked minum susu banyak semula...

Orked
by Mummy

8 comments:

Auntyjid said...

wow!! comellah orked pakai topi merah polka dot tu... macam model Japan. hehehe... Orked kena minum air byk2.. nanti dehydration susah. Mungkin Orked boleh minta mommy belikan botol yang comel2 supaya orked semangat nak minum air.. hehehe

sarasofia said...

hi mummy orked,

my girl pun mcm tu dulu.. at 1st i pon agak stress juga sebab susah kan anak2 at their age kalau sukar nak minum air.. then, i try method ni.. but dunno it works wit orked or not..

i figure out which of her fave cartoon.. since my gal suka sekali dora the xplorer n spongebob squarepants.. i bought 2 sipping cups whch have both character.. satu i letak atas meja makan, satu lagi i letak kat tempat dia bermain.. i told her dora or spongebob will b sad n cry if she cant finish the water inside the sipping cups.. alhamdullillah trick saya berjaya..

Miss Moon said...

lor napa orked ...tak der selera minum ke ...

Orked kena banyakkan minum air kalau tak nanti cam na nak sihat

cikbedahlaser said...

orked... orked budak baikkan.. kena minum air.. kalau tak nanti kena cucuk.. masuk air....

good luck mummy... cikdah xde idea camne nk suruh orked minum air

ayarasmin said...

orked,

jangan malas-malas minum air yer.semoga cepat sembuh dari demam.

Little Mama™ said...

intan, belikan dia tumbler with straw .. barbie or dora the explorer or any tumbler yg ada favorite cartoon dia

tumbler jenis straw atau jenis sports tu.. pastu letak air masak atau air ribena ke..

izzah dulu pun sampai merekah bibir gara2 hilang selera akibat demam..

for the time being, sapu vaseline petroleum jelly untuk bagi soft kulit bibir yg kering tu..i masa izzah tidur i sapu pastu ambik kain gosok pelan2 bagi tanggal..insyaallah kulit bibir baru ada.. tak de la dia rasa sakit bibir

Orked said...

thanks for the suggestions... nanti boleh try untuk tambahkan air yg orked minum. minum banyak2 baru le sihat kan?

armouris said...

lagi info tentang kurang air di SIHAT SELALU - Kurang Air Rosakkan Organ