Thursday, June 17, 2010

Seri Adikku

Salam semua....

Yes, Orked is back! Dan kali ni Orked tak berseorangan lagi, dan Orked bukanlah Orked yg dulu lagi. Orked kini dah berdua dgn adik, dan kini Orked adalah Kak Orked kepada Adik Seri...

Ini Orked nak share gambar masa Adik Seri lahir. Masa ni Orked takde kat tempat kejadian, tapi ada kat rumah Nenek. Tapi bila jumpa Mummy, Mummy dah cerita kat Orked.

Orked mula nak jadi kakak masa pagi Isnin. Masa tu Mummy dah keluar darah sikit-sikit, tapi tak pergi hospital lagi. Orked pun masa tu dah ada instinct nak jadi kakak. Jadi, hari Isnin tu Orked punya perangai Mummy kata, adalah sangat mengada-ngada. Orked rasa biasa je...

Petangnya Mummy ajak Daddy gi cek kat hospital sebab ada kawan Mummy cakap kalau dah ada darah kena pi cek. Orked pun ikut temankan Mummy cek. Orked dengar bidan cakap "baru 1 cm". Orked tak tau apa maksudnya, tapi Mummy dan Daddy dan Orked balik rumah semula. Suspens je, ingatkan Mummy nak beranak dah...

Lepas dinner malam tu, Mummy cakap perut dia dah sakit sikit-sikit. Bila tengah malam, makin kerap pulak Mummy sakit perut. So, kitorang pun pergi hospital sekali lagi. Sampai kat sana kol 1 pagi. Nenek dan Cik Yana pun datang hospital jugak. Pastu bidan cek lagi. Orked dengar dia cakap, "dah 6 cm dah...". Pastu Nenek dan Cik Yana bawak Orked balik rumah Nenek. Sebelum tu Orked dah kiss dan hug dan salam Mummy dah sebab Daddy cakap Mummy dah nak lahirkan Adik dah.... Dan kisah bergambar kat bawah ni, Mummy cerita kat Orked pagi tadi sambil Daddy tunjuk gambar.

Mummy mula masuk labour room pukul 2 pagi. Pastu nurse letak ubat tahan sakit yg mengantuk. Mummy pun tertido, Daddy pun tertido. Mummy tido tido ayam je la, sebab kadang-kadang rasa sakit. Tapi masih boleh ignore sebab ngantuk dan boleh tahan lagi sakitnya. Pastu dah dekat pukul 4, bidan cek dan dah 8-9 cm. Pastu bidan pecahkan air ketuban Mummy. Lepas tu, Mummy kata sakitnya dah betul-betul sakit. Dah tak boleh buat-buat tak sakit lagi dah....




Masa ni bidan tengah siap-siapkan barang-barang sebelum Doktor datang


Masa ni Mummy tengah rehat antara contraction kot... Contraction tu apa ek? Macam kesian je muka Mummy...


Masa ni Doktor tengah nak keluarkan Adik....


Adik dah keluar!!! Masa ni kol 4.24 am. Eh Doktor, tak tercabut ke kepala Adik pegang macam tu?


Tahniah Cik Orked, anda dapat adik perempuan!


Pastu Doktor terus letak Adik atas perut Mummy...


Ini Doktor tengah bersihkan saluran pernafasan Adik.


Doktor timbang Adik. Berat Adik 3.32 kg je. Ringannya... Macam ni Orked pun boleh angkat!

Dan inilah dia kaki Adik yg keciiikk sangat. Orked nak pegang pun seram, takut terpeleot!

Ada banyak lagi gambar Adik, tapi kena tunggu Daddy siapkan dulu. Daddy kata dia nak buat special...

Ok, Orked nak tolong Mummy basuh berak Adik. Berak pulak dia masa Orked update blog. Orked tolong teman dan tengok je lah tapi...

xoxo

Orked

by Mummy

32 comments:

Wafaa said...

Tahniah Orked! Orked dulu laaaagi berat dari Seri :)

Am said...

syira: bestnye awak dah dapat adik...saya pun xsabar nk tunggu adik saya bulan 10 ni..tp ibu cakap adik kita boy :D...congrats ye orked... from Syira by auntie Am

slamat berpantang ye....rehat bebanyak...owh...happy breastfeeding too..

mOmmyofTRIPLETSplusONE said...

congrats on ur newborn!!! x sabar nk tgk more photoa of seri!!! :)

cikbedahlaser said...

hhahaahhah lawak plak cite kakak orked kali ni...
ape2 pon..tahniah wat orked...
yee orked dh jd kakak... xleh ngade2 lg...
klu nk ngade2..meh sini dgn cik dah...

tahniah kak intan n SN... alhamdulillah..sume berjln dgn lancar..

adakah blog kakak orked akan berubah wajah...

E.L.I.Z.A said...

omedeto orked! kiut la name Seri...auntie suka =D

fazlinil irma said...

'Jadi, hari Isnin tu Orked punya perangai Mummy kata, adalah sangat mengada-ngada. Orked rasa biasa je...'

Gelak mcik irma baca ayat orked ni.

Cool orked. ni namanya kakak kan.

Tahniah kak long. lepas ada dua cerita. jgn orked dgn seri berebut cerita sudah. sian mummy ;)

selamat berpantang kak long :)

JMR said...

TAHNIAH ORKED!! DAH JADI KAKAK YE..

tulip said...

tahniah orked..
nanti seri ada blog jugak tak?

Pnut said...

haii orked... bestnya dah ada adik... kiter tumpang happy

ok, confirm tahun depan, kita potong kek sesama ngan Seri..Orked jangan jeles tau... ehehehe

brownLOVEgreen said...

tahniah orked sekeluarga.... =)

sarah kalam said...

hye kak orked...
congrate dear...

Ibu Akidd said...

Congrats to SN & wifey...

OMG!! gambar anak u guys mmg exclusif habis!!!! i sgt suka okay! SN sempatlagi u nak snap pic!!!

Congrats orked.. dah jadi kakak..so lepas nih orked kena tolong mummy jaga adek ok..

Congrats agian!! mmg dah lama tggu nak tgk gambar!

Kuey-san said...

Tahniah. Syukran syukran :D

azura said...

tahniah orked,,,orked tolong mummy jaga adik baik2 tau

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tahniah dgn kehadiran SERI...

strawberi said...

waaa...mummy dh sihat ke..dah update blog..orked suh mummy rehat byk2 tau..tahniah orked..be a good kakak yer..

queserasera said...

salam. tahniah cik orked dh dpt adek~ assalamualaikum dan selamat datang buat cik seri yg kecik molek (^___^) semoga menjadi anak yg solehah insyaAllah~

RieNa said...

Orked lps ni share blog dgn Seri ya!

Sue said...

tahniah Orked. Bestnye jadik kakak yea.....

best sgt tgk moment2 kelahiran adik orked ni. sgt tinggi nilainya. :)

Diana Abd Rahman said...

tahniah orked dapat adik. Orked kena tolong Mummy jaga adik Seri nanti ye..

misz beauty said...

congrats Dr. Intan dan cik orked... da jadi kakak orked ye... jadi kakak yang baik oke....

Pict show the moment!!! I can feel the happinest!!! ;-)

Anonymous said...

Salam Mummy Orked...
Mekasih sbb smpat update blog utk tatapan kami.Seri,mmg sdap sgt nme tu.Tahniah buat Orked krn tlah mnjadi kakak,tahniah bt Dr Intan sbb dh slamat mlahirkan bby comel n tahniah buat SN krn tlah mnerima insan ke 3 yg bname prmpuan.Meriah gitu!!Gmbr yg sgt menakjubkan..^__^

Aunti Liea

Aunty Bard said...

Tahniah to ayong & the whole family....Seri bulan and tembam jugak macam Orked dulu :-)...selamat berpantang ye ayong...take care!

Orked, be a good sis ok!

tun~teja said...

Tahniah Orked, lepas ni boleh la tolong mummy orked pakaikan pampers untuk adik seri ye.

Anonymous said...

Kak Intan.... congrats:)..wah2 Orked dah dapat adik.... jaga adik baik2 eh..

-Hana Maslinda-

Wan Anie said...

tahniah orked

Auntyjid said...

Wahhhhhh... TAHNIAH Kak Orked!!! lepas ni bolehlah Kak Orked bergambar dgn adik Seri yg comel tu yer...
orked tolong mummy jaga kesihatan dlm pantang ni yer...:)

auntie azie uraya said...

hi orked....congrats dr auntie azie bcoz orked dah pun dapat adik...adik seri ye? sedap nama tu... :) jdlah kakak yg penyayang ye orked...slalu tlg mummy & daddy jaga adik tau!!! love orked and adik seri.... kimsalam kat mummy yer..

Orked said...

Salam semua,

Terima kasih kepada yg wish kat Orked dan Mummy dan Daddy tahniah atas kelahiran Adik Seri. Mummy Orked tengah pantang, dan Orked pun cubalah sedaya upaya untuk behave supaya Mummy senang (walaupun selalunya tak berjaya).

We love you all! Muah....

Hajah Zainab bt Abdullah said...

Alhamdulillah...tahniah!

ann @ hatiberbunga said...

alhamdulillah.. selamat semuanya..
tahniah!

orked dah ada adik ni.. jadi good girl ye.. ;)

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

salam kak long, tahniah. dah lama sy tak ikuti perkembangan kak long n SN sekeluarga. dulu baru2 kahwin (dlm 5 thn yg lepas ) suka ikut, lepas tu dah lupa. la ni ingat blik bila SN cover wedding angkasawan kita... wah cepatnya masa berlalu. kak long pun dah ada 2 orang anak. tahniah ya.

amy, pengantinbudget2.blogspot.com