Tuesday, June 22, 2010

7 hari

Hari ni umur adik Orked dah 7 hari. Orked nak wish kat dia,

Selamat Hari Jadi yg Ke-Seminggu Adik Seri.

Sepanjang Orked jadi kakak ni, Orked ni asyik tidooooooo je... Orked ingatkan bila ada adik, Orked akan ada geng nak main. Rupa-rupanya tak. Mummy kata baby baru lahir memang macam tu. Dia tido je. Kalau tak tido, dia minum susu atau nangis atau berak. Dan kadang-kadang, dia terkebil-kebil je tengok siling. Hmmm... Orked kena main sorang-sorang lagi la jawabnya. Tapi sekurang-kurangnya, Orked adalah orang yg nak dicium dan dipeluk selalu. Orked suka cium dan peluk Adik Seri. Tapi mummy tak bagi sangat sebab Orked ganas sikit, takut Adik Seri sakit.

Yg ni masa hari ke-tiga. Tengoklah tu, tido. Tapi Orked suka juga dia tido. Comel bila tengok. Lagipun bila dia tido, bolehlah mummy main dengan Orked. Kalau tak, mummy peluk Adik jee.... :(

Adik Seri yg comel

Adik jugak sedang mengalami proses salin kulit. Masa awal-awal dulu, kaki dan seluruh badan Adik banyak sangat kulit yg menggelupas. Takut Orked tengok. Macam sakit je. Tapi sekarang dah makin kurang, dan kulit Adik pun semakin cantik dan halus dan lembut. Ummm... Bestnya pegang....

Hari ke-empat, ada lagi kulit menggelupas

Adik jugak mummy jemur kat tepi tingkap. Mummy kata dia ada kuning-kuning sikit kat badan dia. Jadi, kena selalu bagi dia minum susu dan kena jemur kat tepi tingkap pagi-pagi. Tapi sekarang ni jarang pagi ada sinaran matahari. Selalunya mendung je...


Hari ke-lima, di bawah jemuran

Ingat tak Orked pernah cerita tentang Orked buat kungfu. Haaa... walaupun Adik selalu tido je, tapi bila dia tak tido, Orked dah perturun sikit ilmu Orked kat Adik. Tapi Adik buat secara baring je lah. Praktis dengan tangan dulu. Adik dah boleh diri nanti Orked ajar cara berdiri pulak. Bunyi watcha pun tak jadi sangat bila Adik buat. Bunyi pppoooowww yg keluar! Ada ke pulak macam tu! Hahahahha!


Hari ke-enam. Powwww!

Tapi ilmu pertahankan diri tu untuk pertahankan diri je. Orked cakap kat Adik, tak boleh salah guna. Guna bila perlu je. Orked ingatkan kat Adik, yg kita ni girl. Girl kena sopan santun, lemah lembut, dan berbudi bahasa. Barulah manis dipandang orang. Hmm.... Nampak manis pulak bila Adik Seri dibedung macam ni. Sweeetttt kannnnn?

Hari ke-enam. Tido lagiiiiii.....

Akhir kata, Selamat Hari Lahir yg ke-Seminggu Adik Seri. Kak Orked loves you very very much! Cepat besar, kita main sama-sama ye?

Hari ke-tujuh, dengan birthday girl...

Muah muah...... (ni yg mummy tak bagi kiss ni, nak tercekik Adik...)


Love,
Orked
by Mummy

16 comments:

queserasera said...

(^____^) orked jg adek seri baik2 ok ;)

tania said...

orked jeles ke? =D

Fazlinil Irma said...

ala.. laa.. comelnya dua beradik ni. sekejap je dah seminggu.

E.L.I.Z.A said...

so suweeetttttttttt

cikbedahlaser said...

orked adik needs air....

dasat btol la kakak ni...
kakak tlg mummy basuh yakkk adik tak??
aritu kan kakak dh belajr pakaikan pampers....

nanti kiss kan adik utk cik dah ok kakak? tapi jgn cekik adik ok?? promise?

misz beauty said...

alololooo... comel nye dua2... orked jadi kakak yang baik oke... nanti da besar bley kongsi sume sama2 macam auntie beauty ngan adik auntie.... kitorang bedua je.... =D

Anonymous said...

Salam
Chomelnye Adik Seri.Diam2,dh 7 hari dah usia Seri.Sronok bkn kepalang yer.cpat2 ler abis pntg spye leh bwk Seri n Orked gi jgjalan..Hehehe...Orked ptong rmbut erk?Cantiq gitu..

Auntie Liea

Aunty Bard said...

comel la adik Orked, macam Orked gak masa baby dulu, bulat n tembam....muah utk Orked & Seri...sangat comelllllll

Intan said...

Salam Dr. Intan :)

Tahniah buat you and ur husband for the new arrival of baby Seri!

Comei sokmo dia ye and plg sweet tgk Orked kiss kiss adik dia :)

Tahniah once again!

aidura sofiee said...

so sweet. such a loving sis orked ni ye...

NOR AZZAH ABDUL KADIR said...

tomeynyaaa....cium utk antiE jugak ye orked manis :)

hugs;
antiE azah

Auntyjid said...

Wahhhh.. dah seminggu rupanya. kejap je rasa...

Orked jaga adik Seri baik2 yer... comellll je tgk kakak Orked cium adik Seri yang sweet tuh... :-)

Orked said...

queserasera: mesti, mesti jaga adik punyaa....

tania: kadang2 jeles gak. sib baik nenek ada, orked manja dgn nenek lah...

fazlinil irma: cepat kan? kejap je lagi sebulan pulak...

eliza: tq

cikbedahlaser: orked dah pandai kiss adik tanpa cekik. mummy kata nak kiss jangan pegang, letak mulut je kat muka adik... kalau adik yakk, orked tolong mummy ambik nappy, wipes, etc je. mummy tak bagi tukarkan nappy wpun orked rasa orked tau nak buat camne...

miszbeauty: Insya Allah. orked pun nak baik dgn adik cam aunty dgn adik aunty...

Orked said...

auntie liea: ha'ah, rambut style baru. yg ni nenek potong masa orked duduk rumah nenek masa mummy kat hospital hari tu...

auntie bard: like kakak like adik. :)

Intan: tq..... :)

aidura sofiee: thanks... orked nak cuba jadi kakak yg terbaik...

nor azzah: ok auntie... malam ni orked kiss adik, cakap dari auntie. :)

aunty jid: sekejap je kan? dah seminggu lebih orked jadi kakak. cam tak percaya je...

Dayah said...

Salam Orked & Mummy Orked..

Holoh...holoh.. comelnya.. Orked mcm dah tembam.. huhuhu.. ni adik minum susu ke Orked minum susu lagi banyak ni.. =P

Orked.. orked...
Orked sayang adik x?
Sayangkan.. janganlah cekik adik tu.. hehehehehehe.. mesti orked cakap, alah.. Orked salah landing tanganlah.. sori adik...

akuzle said...

dah kuar adik Orked yea? Seri lagik nama... taniah yer, Orked... dpt adik baru... sure Orked x sunyi lagikk...