Thursday, March 26, 2009

Orked on Walker

Salam semua...


Hari ni Orked nak tunjuk walker baru Orked. Walker ni Daddy baru beli 2 minggu yg lepas. Best walker ni. Ada mainan dan ada bunyi-bunyi bila Orked tekan-tekan. Lagi best, sekarang ni Orked dah bebas bergerak.


Sebelum ni Orked dah bebas jugak. Orked dah pandai berenang, berenang atas darat! Hehehe... Orked meniarap, dan bergerak ke depan kayuh guna tangan dan tolak guna kaki. Mummy dgn Daddy kata Orked berenang. Mana ada, pandai je Mummy & Daddy buat cerita. Diorang tu memang suka sakat Orked. Tapi bebas bebas pun, sikit sikit Mummy stop Orked. Orked baru je nak capai bunga Mummy dah stop. Lepas tu Orked nak capai pulak tisu, pun Mummy stop. Orked pun pergilah nak ambik plastik atas lantai, Mummy stop jugak. Lepas tu Mummy bagi Orked mainan Orked, suruh main. Isshhh... Tension lah Orked. Orked dah boring la asyik-asyik main mainan yg sama je. Orked nak la pulak main handphone ke, remote control tv ke, buku ke, tisu ke, kertas ke, kan best? Tapi Mummy kata tak boleh makan benda-benda tu, nanti rosak.


Sekarang ni dah ada walker dah jadi lagi best. Dah lah ada mainan baru atas meja. Colourful. Seronok Orked mengexplore. Tekan sana tekan sini. Lepas tu boleh gerak sana sini pulak. Masa mula-mula naik walker, Orked tak pandai. Orked tak tau nak buat apa. Asyik jatuh terpeleot kat celah-celah seat tu. Tapi lepas tuuuuuu..... Whooooosssshhhh sana... Whoooosssssshhhhhh sini... Orked paling suka, buat surprise kat Mummy. Mummy kalau dia nak buat kerja kat dapur, dia suka letak Orked dalam walker kat ruang tamu. Tapi Orked boring la duduk kat ruang tamu sorang-sorang. Orked pun, gedek, gedek, gedek (bunyi roda), gedek, whooooosssshhhh.... Masuk dapurrr...... Pastu sengih-sengih kat Mummy! Hhehehhe... Mula-mula Mummy terkejut sebab Orked pandai cari jalan sendiri nak ke dapur. Tapi lepas lepas tu Mummy sengih je kat Orked. Orked pun teruskan aktiviti mengexplore dapur pulak.


Tapi Mummy tu, selalu tinggalkan Orked. Dia suka bangun pergi tempat lain. Kadang-kadang tengah seronok kat ruang tamu, dia bangun nak pergi dapur. Masa kat dapur, dia keluar ke depan pulak. Mummy kata sekejap je, nak ambik barang. Tapi, Orked takut tinggal seorang. Orked takut Mummy tinggalkan Orked tak balik semula. Orked rasa Orked ni kena penyakit separation anxiety kot. Tak boleh Mummy tinggal. Asyik nak berkepitttt je dengan Mummy. Kalau Mummy tinggalkan Orked, Orked apa lagi..... Waaaaaa.... Sambil mengejar Mummy. Cam gambar yg Mummy ambik nih!


Ok bye...


Orked mulut kecik

(sekarang ni Orked style bermulut kecik pulak)

Tukang taip: Mummy

20 comments:

tunfrida said...

laju orked...lajuuuu!!

nmmy84 said...

bestnye dia ade walker baru.lepas ni blhla orked gerak dalam rumah tu sorang2.tapi ingat, hati2 tau nanti jatuh pulak.

canteknye walker baru die..aunty pinjam bolee...

misz beauty said...

my dear lil orked da pandai duk dalam walker... tak lama lg dah bley jalan sendiri... lagi lah ligat mummy kene kejar orked... hehheeee.... orked sgt2 comel... untie beauty shuke sgt tgk pipi dier... gewam... ;-)

DYLA said...

tanteknya walker orked! byk mainan. mesti orked suka :)

Nurhayati said...

bestnye walker Orked.. macam-macam ada.. hehehe

has said...

hi orked n mama orked..slm perkenalan...act kite nie org baru..baru berjinak2 ngn blog nie...comel ar orked...saye knl orked ni mase tgk the photo mama(btl ke camni)...saye minat gak amik gambo tp xreti amik gambo yg cantik2..comel walker bru orked...k klu sng jln2 ar jenguk saye nyer blog...

Ummi Rayyan said...

hehehe...aunty suka ah tgk orked ni...photogenic...hehe...dh naik walker ek...rayyan xbrapa suka naik walker...dia suka merangkak kt bwh je..hehe

ratna said...

kelakar la baca citer orked ni..

syafinaz said...

be carefull ye sayang comel.jgn laju2 sgt.orked jgn la nangis2 mummy orked x ke manenye tu.xkan la mummy nk tgglkan orked sorang2.mane boleh. sume mummy dlm dunia ni sayang kt anak2 tau.ok lah bye orked..

Munirah Abd said...

orked dah nak dpt kaki tu...
pasni berlari lah orked...heheheh

Cahaya said...

wah orked dah ada walker ye..seronok la orked, bleh mengkaji seluruh pelusuk rumah..hehe
aunty nak tumpang naik walker sekali bleh x??

oneyani said...

orked y sentiasa comel..membuat kn semua geram tgk die..
ape tah lagi mummy n daddy nye..kn?kn?hehehehe

ryani said...

orked oh orked..acik geram tgk pipi tu!! rasa nak egget je..leh x mummy ngan daddy?

laju-laju said...

hihi.comey je orked.

tapi actually walker tak elok sangat untuk baby.sebab nanti otot2 belakang tak cukup kuat untuk berdiri.

tapi dah ade kan. haha

laju2 orked!

ila said...

waah..orked da besar...
slalu ikut pekembngn orked sblum orked lahir lagi..
masyaALLAH..comelnye orked nih
geram tgk pipi die yg bulat 2..hehehe
kalo dpt nih..cubit2..jgn marah yer mummy orked..hehhee

hasiahkadir@yahoo.com said...

Orked mulut kecil ni makin comellah! Nenek belikan 4 pasang baju batik untuk Orked dari Kota Bharu, supaya Orked nampak lagi comel.

madoka miyajima said...

Wahhh..cantiknya walker orked. Mana dady orked beli tu? Auntyjid pun berkenan lah...

Orked mulut ciput... ciput + cupit = CUTE! hehehe...

Aunty Bard said...

alahai anak dara mummy ni dah panjang langkah....pipi tu aunty tgk makin tembam. apa petua pipi ORKED makin chubby ni?

ibu@nadia-arif-najiha said...

hehehehe.....orked....mymmy orked ni kelaka lah......memang kelaka.....auntie baca citer orked gelak sungguh sungguh....hati hati orked naik warker jangan laju2 sgt ok...daddy beli yg ada brek tak???...orked kene behave ok..nanti mummy n dady beli GATE pulok..heheheheh

bOnda said...

salam perkenalan buat Orked dan mummy Orked..
bOnda suka blOg Orked nih..gambar2 yang di ambil juga sangat3 cantik! lOve it lah!
bOnda fOllOw blOg ni..hOpe Orked juga sudi link dengan bOnda supaya kita lebih kenal2 ye..

salam sayang dari bOnda