Tuesday, December 8, 2009

Awwww....

Salam semua,

Lama Orked tak soksek sini ye? Ini Orked nak share gambar terbaru Orked. Gambar ni baru beberapa hari Daddy ambik. Muka Orked macam dah dewasa kan? Hehhehe... Rambut Orked dah panjang sikit, dah boleh ikat. Orked nak simpan rambut panjang sikit, nanti boleh buat tocang sana, tocang sini. Cuma masalahnya Orked ni takleh nak dok diam lama-lama. Mummy nak ikat rambut Orked pun payah sebab Orked asyik lari-lari, pusing-pusing je.


Kisah Orked yg terbaru.... Hmmm...

Orked sekarang ni dah tambah manja. Sejak Orked tau Orked nak dapat adik ni, Orked jadi terlebih-lebih manja. Kalau dulu Orked tak heran pun nak duduk atas riba Mummy. Tapi sekarang ni kalau duduk je, mesti nak duduk atas riba (atau diri atas riba). Pastu Orked suka jadi bayang-bayang Mummy. Kalau Mummy ada, mana Mummy pergi, situlahhhhhh Orked ikut... Tapi satu tempat je Mummy tak bagi Orked ikut, Mummy tak bagi Orked ikut masa Mummy gi toilet. So, setiap kali Mummy gi toilet, kalau Daddy takde, Orked akan menangis kat luar pintu toilet. Huhuuuuu... Ntah apa-apa kan Orked ni? Yg ni memang Mummy pening...

Pastu Orked sekarang makin rajin salam dgn orang. Selalu kalau Daddy balik dari kerja, Mummy akan suruh Orked salam dgn Daddy. Jadi, dengar je bunyi pintu rumah nak buka, Orked akan cepat-cepat tunggu kat tepi pintu. Kalau tak sempat tunggu kat pintu pun, bila nampak Daddy balik, Orked akan cepat-cepat lari pergi kat Daddy, pastu peluk, pastu salam dgn Daddy. Daddy happy bila Orked buat macam tu.

Ada satu hari tu, Orked nampak Daddy balik, tapi Daddy tak perasan Orked ada kat situ. Orked pun lari-larilah nak pergi kat Daddy. Sampai tergolek Orked sebab terlanggar kaki sendiri lari. Tapi Daddy tak nampak Orked lari kat Daddy, Daddy keluar balik pintu. Sedih Orked tak dapat salam dan peluk Daddy. Nasib baiklah Mummy panggil Daddy masuk semula suruh peluk Orked. Barulah Orked happy semula.

Satu hari yg lain pulak, masa sampai kat Rumah Pengasih tempat Orked tinggal masa Mummy pergi kerja, Mummy suruh Orked salam dgn Mak yg jaga Orked. Orked pun dgn excitednya pergilah lari kat Mak nak salam. Lari-lari, tetiba tergolek lagi. Langgar karpet lah pulak. Adush, merah kejap hidung Orked. Lepas ni Orked kena ingat, walaupun salam tu perbuatan baik, tapi kalau kita lari lari tak tengok kaki, boleh jatuh tergolek-golek. Hmmm....

Pastu, Orked suka satu lagu ni tau. Kalau Mummy atau sesiapa nyanyi, Orked akan buat gaya. Lirik dia camni...

Tepuk amai amai

Belalang kupu kupu

Tepuk biar pandai

Orked nombor satu, yeayyyyy!

Kalau nyanyi lagu ni Orked akan tepuk-tepuk tangan, dan bila sampai part yeaaayyy! tu, Orked akan angkat tangan tinggi-tinggi macam gambar tu.

Itu jelah dulu rahsia Orked utk hari ini. Nanti Orked share lagi. Malam ni Nenek datang rumah Orked nak dinner sama-sama. Mesti Nenek akan ambik gambar Orked banyak-banyak. Cuma hari ni Orked demam sikit. Harap-harapnya Orked sempat sembuh sebelum malam sebab Orked nak main dgn Nenek.

xoxo

Orked

by Mummy

15 comments:

cikbedahlaser said...

alalalalalalala
comel nye...

sian orked...
nti jgn lari2 taw...
jatuh hdung merah tak pe...
klu pth gigi??
hilang gg arnab orked...

jaga mummy elok2 orked....

Ir in d house said...

orked makin comei la..simpan rambut pepanjang tau..hehe..mesti cute..x sabo nk ngok orked ngan adik orked..apa plak ek nama adik orked tu..hehe...love orked..muahxx!!

mamamiera said...

so cute!!

Aunty Bard said...

Orked ni mmg happy & active baby kan....take care tau Orked bila berlari tu, nanti asyik tergolek jatuh jer :-)

jumpa nenek malam nanti, kirim salam aunty bard kat nenek Orked yerk....muahsss!

misz beauty said...

gigi orked dah bertambah... hehehe =)

Anonymous said...

Orked sama mcm anak saya...dia pun jd terlebih manje sejak mamanye pregnant ni. Mcmtu la jugak, kemana kite gi dia nak follow je...kalo masuk toilet kompem dia akan nangis sbb xdpt masuk skali. Nangisnye pulak mcm org sakit...hehehe. Agaknye dia tahu nak dpt adik kot? Kalo suh kiss adik, dia akan kiss perut mama dia. Hehe

joegrimjow said...

warghh
supercute!

Orked said...

aunty cikbedah: hehehhe... tu lar, kalau patah gigi arnab orked, jatuh la saham orked... ok, orked jaga mummy...

ir in d house: orked pun tak tau lagi apa nama adik orked. lagipun belum tau lagi lelaki ke perempuan...

aunty mamamiera: tq. :)

aunty bard: ha'ah, bila demam je orked tak aktif. kalau demam orked dok melepek je, takde tenaga...

aunty beauty: heheheh... sekarang dah ada enam batang!!

aunty anon: hahahah... sama je macam orked ek? boleh geng la... cuma orked belum pandai kiss adik dalam perut mummy lagi...

uncle joegrimjow: thanks :)

mommie nard said...

biase la tu...mase mummy ayel pegnen adik dia..perkara sama dia bat...manja sgt2 sampai la nih (2 thn dah)..klu tegur skit terus nangis..tp mase pegnen di adik..hr2 peluk mummy...cium2 pewut mummy...letak kepala kat pewut..so touching...bile adik dah kuar...still manja n romantic..heheh
neway tahniah...oked dah ade kwn nnt...

mariaariffbaby said...

orked dah baik demam?

ecah dah baik!!
yeah!!

mommie nard said...

hehe..tq singgah...
mommie ayel ni mmg ske ngn butterfly..

mummy ayel say thank u sbb puji ayel comel...gambar tu bawa tuah..ayel dah menang (tempat ke 5 aje) pun..alhamdulillah

orked kena suh mummy orked join contest...bukan nak menang sgt pun..tp nak dpt ramai kwn2..tp klu menang tu satu kepuasan..hehe..orked kan comel, pasti boleh punya...

ibu emy efy eqy said...

comelnya orked ni?

geramnya acik wa.

rasa macam nak cubit2 je pipi orked...

makin bijak orked sekarang ni.

Noni Nadiah binti Md Yusoff said...

orked dah anak dara la..
gambar first tu.. ayu sangat :)
heheh

Sue said...

comelll bangettt orked ni. Jgn nakal2 tau. sian mummy...

hehe..

orked, ckp kt mummy & daddy, auntie sue nk pinjam gambar u ols kat swiss. nak letak kat blog auntie pasal auntie tgh buat promosi ni. hehe. Tapi auntie da letak link blog orked. Dont worry.

Tq ye!

Azatulsheeda Azman said...

bestnye nma orked....

salam kenal..sy dhfollow n letak under mybloglist..nti exchge k...