Monday, May 16, 2011

Gigi

30 April 2011


Kosong




13 Mei 2011


Dah satu dah!






Awww... Malu I....


Yeah, Adik Orked dah ada gigi! Tapi pelik le, sebab nan sebatang aje. Masih takde kawan, jadi giginya belum berfungsi, hanya sekadar hiasan. Tunggu kawan gigi tu tumbuh baru boleh gigit. Yeah....


love

Orked

by Mummy

10 comments:

CIK FERRA AWW said...

COMEL. SMOGA BERTAMBAH GIGI MAKIN BNYAK

Anonymous said...

Assalam kak intan,

nampak orked nyer eczema kt muka..dh try jumpe skin specialist ke?..ari tu my dotter (8 mths)kene gak eczema kt muka sbb alergi habuk..i jumpe specialist kt DEMC Dr. Noraziah..alhamdulilah ubat yg dia bg serasi..

sian kalau baby yg kene sbb nanti dia gosok2 muka kt ape saje bende yg dia bleh gosok. in my case, my shoulder la jadi mangsa.

ainiyah said...

seri,gigi seri sama mcm Adra.nan sebatang je..

Orked said...

aunty ferra + aunty ainiyah: hari ni nampak ada tanda-tanda yg gigi kedua adik akan keluar dalam masa beberapa hari lagi. yeah... dia akan ada dua gigi rabbit!

aunty anon: aunty tau ke nama ubat yg dr bagi tu? mummy dah try few ubat jugak, tp masih camni. dia baik, pastu jadi balik, pastu baik balik, pastu jadi balik... tak penah jumpa skin specialist lagi, jumpa paed je. skrg ni tengah cuba elomet cream pulak. baik, tapi nak tengok dia akan naik balik ke tak...

Aidura Sofiee said...

salam.

adik seri dah ada sebatang gigi tumbuh kat belah atas yeayyyy.

ikut petua orang tua2 (bukan fatwa ek), kalau gigi pertama tumbuh kat belah atas, kemungkinan adik seri akan dapat adik lelaki. :)

AuntyJid said...

auwww!! comel lah adik Seri. Moga tak demam masa tumbuh gigi yer.. aritu ada bos AuntyJid bagi petua, untuk mencantikkan gigi yang baru nak tumbuh. Ambil secubit bawang putih(cubit yg sangat kecil). Bakar bawang tuh. kemudian sapu pada gusi..lepas tu mommy kena cepat2 lap sebab takut adik Seri rasa tak sedap pula...memang anak-anak dia tumbuh gigi yang cantik tersusun katanya.. mommy boleh try kat adik Seri..heheh..nanti gigi cantik..:-)

Orked said...

aunty aidura: ye ke? yeahoooo! Orked pun teringin nak ada adik lelaki pulak. :)

aunty jid: wah, thanks for the tips. nanti Orked boleh jeles sebab adik gigi lagi cantik dari Orked. heheheh...

Anonymous said...

Salam kak intan,
Kesian adik seri kena eczema (tgk gambar pon dah tau). saya paham perasaan tu sb anak saya pon kena eczema since umur 2 bulan. fyi, eczema ni mmg tak boleh baik, tapi boleh control je..

for us, the key is finding the right lotion. alhamdulillah setelah berbulan2 struggle.. masa umur dia dlm 10 - 11 mths baru under control.. skrg dah 2 thn dah & keep on pki lotion to keep the skin hydrating. jumpelah skin specialist.. it'll help a lot.

saya suggest pegi forum babycenter "Dealing with Eczema Everyday," sgt2 useful. yg paling penting kena carik the source that triggers the eczema. from there u can try to prevent it from flaring up.. all the best adik seri!

-silent reader

ibu adam said...

salam,

comelnye seri ni... tp cian tgk eczema die.. my son, eczema die dah under control skrg... nmpknye die serasi dgn 'CANDID B' cream. and dah mula kurang effect bile mkn anything yg ade telor.. awal2 dulu, jgn la bg ape2 biskut ke, kek ke, roti ke.. mesti naik eczema die.. sbb die sgt alah pd telor.. tp sy keep on bg gak (pastu cpt2 sapu CANDID B bile rashes tu naik) sbb nk suruh body die lawan/ kluakan antibody utk lawan alahan tu.. Alhamdulillah dah semakin kurang dah skrg ni...

Orked said...

to silent reader: thank you untuk suggestion. nanti Orked suruh mummy tengok forum tu. harap eczema adik makin baik. sekarang ni tengah try elomet cream pulak. nampak cam makin elok. tapi tak tau la kot nanti eczemanya muncul kembali ke tak...

ibu adam: candid b cream mummy belum pernah cuba. nanti boleh cuba juga kalau masih tak baik. mummy bagi je adik makan roti dgn biskut. tak terpikir pulak kat dalam tu ada telur yg mungkin adik alah. oopsss! tp betul la kot, kena bagi body dia kuat utk lawan. takkan la sampai besar pun tak nak makan telur, kan? harap2 adik dan anak aunty akan bebas eczema bila besar sikit nanti.