Monday, August 9, 2010

Potty Training



Hai hai hai...

Bila pakai spek ni, Orked nampak macam big girl kan? Mummy kata kalau dah big girl tak boleh pakai nappy. Kalau nak kencing kena gi toilet. Kalau nak berak pun, kena pergi toilet. Ye lah Mummy...

Kawan Mummy cakap, nak bagi Orked pandai pergi toilet, bukak je nappy. Setiap 30 minit kena bawak gi toilet. Aunty-aunty ada tips lain tak supaya Orked cepat pandai? Orked kesian takut Mummy jadi tukang mop lantai je... Huhu...

Wish me luck!

xoxo

Orked
by Mummy

15 comments:

babechiwa said...

cute....

Anonymous said...

salam

Kak Intan,
Sy blom ada anak, tp leh share dr my sis experience jer la..nk mula Potty Training nie , kne Orked yg ready dl..mcm die blh gtau bla die nk buang air kecil or air besar..slow2 slu ckp yg die kne gtau nk g toilet..awl2 train mmg la kdg2 teburai gak kt lantai..lama2 die blh phm sendiri...tp klu Orked xready lg..just slu ckp hal tu supaya die phm dl akn mksd kita. selamat mencuba mummy and orked yg bijak pasti blh buatnyer..Chayokkk Orked!!

Dayah said...

Salam Orked and Mummy,

Alahai COMEL! Nerd sungguh!
Alamak kak.. tak retilah hehehehe..

YanaYeir said...

kalau cmni bole x? x kire la orked pakai nappy @ tak, kalau die nk melepaskan hajat, suh die btau...nt slow2 bole try bukak nappy plk...InsyaAllah

YanaYeir said...

lupe nk tanye, mummy orked pakai kamera ape ek? cantik la pic, jelas n terang je...tq

Aunty Bard said...

hehehhe comel comel comel...you look sooooooooooooo genious wearing that pinky spec :-)....

Aunty belum ada experience lagi nak shar ngan Orked. Baby aunty keluar nanti, boleh la Orked share dengan aunty pulak ok :-)

Izzah Nabihah said...

izzah pun belum graduate kelas potty nih.. dah lepas poo poo baru ckp..he..he

Anonymous said...

orked try la dulu pelan2..mula2 try waktu siang..suh mummy jgn pkaikan pampers langsung..bila nak shi2..or po2..orked bgtau mummy..then mummy akan sepantas kilat berlari ke toilet :) bwk orked..maybe in 2 or 3 days training ni..utk potty mummy bole belikan potty yg mcm chair from fisher price or from mydear RM59.90..gudluck orked
~ibu ariana~

BUYEN said...

Hye orked...
Mummy pun ada bb sebesar orked..bb mummy 3 thn..msk 3 thn die dh pandai ke toilet utk buang air kecil.Buang air besar jd masalah lak bg die.Takot katanye..asal nk eek..eek je pakai huggies..huhuh..mmg mummy pun ckp pelan2 dgn die..so skrg dh tau..Orked pun harus begitu tau..Ckp dgn mummy orked n bukak suar sendiri g toilet k..

Auntyjid said...

Cantiknya!! mommy Orked shoot pic ni! sudah tentu sebab modelnya comel, kan? a'ah.. nampak orked lebih matang.. hehe.. auntyjid suka sgt2... mohon izin auntyjid nak scrap pic ni yer orked. nanti auntyjid pos ke ofis mommy yer.. :-)

all the best orked.. you can do it!!!

yUs said...

saya pernah buat potty training baru2 nih for my doter..mula2 susah jgk nk kasi dia paham...dari cara tk pakaikn pamper siang hari...jenuh jgk laa nk kene lap lantai...finally...saya belikn dia potty seat yg ala2 mainan sket..sbb doter saya ni suke main....Alhamdulillah sbb dia excited sgt nk main potty seat tu..so dgn sendiri dia ckp dia nk buang air...walaupon ade time tu masuk toilet sbb nk duduk atas seat tu je..tp xsmpi sebulan...dia dah berjaya bezakn bile nk buang air kecik or besar

Anonymous said...

Nak share pengalaman my sis pulak. She's a working mommy jugak. So agak takde masa nak train her babies.

What she did? Nothing! Bila baby dia umur 3-4 tahun, automatically dia pandai gi toilet sendiri and boleh cakap bila nak pi toilet. Cuma lama sangat la kita nak tunggu sampai umur 3-4 tahun! :)

Anonymous said...

Salam...
Hehehe..Dah agk lme Mummy xupdate blog Orked kan3.Mummy bz mngemop kot?Hehehe...Xper2,perlahan2 yer Orked.Lme2 nnti ok lah tu.Gambattee...^_____^"

Auntie Liea

Orked said...

thanks for the tips.... saya cuba yg tips bukak terus pampers siang hari tu...

hhahaha... last week mmg busy mengemop. nampak gayanya orked belum ready lagi nak potty training. air besar lepas, perfect score, 100% sempat pergi potty. tp air kecik 30% je score. yg lain merata atas lantai. huhu... mummy dah penat mengemop. sambung next month lah pulak, bagi orked lebih paham lagi sebab nampak gayanya orked macam tak paham konsep lagi pun...

takpe takpe... next month cuba lagi...

btw yanayeir, saya pakai kamera d50 peninggalan daddy orked.

mummy orked

NuRuL DhiA said...

Boleh pakaikan orked training pants. xyah mop lantai da.

cuba tgk kat website ni
http://sayangbabyibu.net/index.php?main_page=index&cPath=43_46