Monday, October 11, 2010

Doa Makan dan Tido

Orked sekarang dah pandai baca doa. Ada dua doa yg Orked dah pandai. Orked belajar dari Mummy, Daddy dan iPad Daddy. Kat iPad Orked dengar lagu doa-doa ni kat youtube. Pastu Mummy dgn Daddy pun selalu suruh Orked baca dan ajar. Lama-lama Orked pun dah ingat.

Dulu mula-mula sebelum makan Orked baca Bismillah... je. Berbulan-bulan lah jugak sejak Orked pandai cakap nak berjaya baca sendiri dgn betul. Bila dah pass Bismillah, barulah Mummy dan Daddy ajar doa makan. Yg tu kejap je Orked belajar sebab lepas tu Mummy bukakan video Doa Makan yg ni http://www.youtube.com/watch?v=1PWvTXsYDt4 Lagu dia best, senang nak hafal.

Doa sebelum tidur pulak lepas Orked pass doa sebelum makan. Yg ni Mummy ajar hari-hari sebelum tidur. Lepas beberapa hari Orked pun ingat. Tapi Orked selalu salah, tertinggal "humma" je... Orked sebenarnya confused dah dengan Bismillah dan doa sebelum makan. Lebih kurang je bunyinya.... Yg ni Orked tak belajar kat youtube sebab lagunya kurang menarik.

Inilah hasilnya bacaan doa Orked. Tapi videonya terbalik sebab Mummy silap masa ambik guna handphone.

Sekarang ni projek terbaru Orked ialah doa selepas bangun tidur. Tapi doa ni susah sikit, panjang. Dah beberapa hari belajar tak pandai-pandai lagi... Dan juga nak belajar alif ba ta... Pun belum pandai lagi. Kena usaha lagi...

xoxo

Orked

by Mummy

10 comments:

Aunty Bard said...

pandaiiiiiiiiiiiiiiii Orked baca doa makan & doa tido.... banyak lagi doa kena hafal ni Orked. takpe, usaha tanda kejayaan :-)....

Kalamhati said...

huhu tumpang bangga..memang kena latih dari umur begini..=)

Auntyjid said...

adussss.. cairrr hati auntyjid dgr orked baca doa. pandaiii orked! part last doa tidur tu mahal tuh... high pitch. "wa a! mut."...

mmwahhhh!!! orked...

nmmy84 said...

tabik kak intan kecik2 dah ajar orked.teruskan yg terbaik utk anak2... :)

IbuHanna said...

hehe gud gal la otet..panjangnyer waamutttttt dia..

alhamdulillah sejuk hati tgk kecik2 camni dh pandai doakan kak long. anak saya pun sebaya Orked..tua 2 bulan je dr Orked..pun dh pandai baca doa mkn, tido & zikir2..fatehah pun dh bole, tp ada baris2 yg missed la..

mariaariffbaby.com said...

so clever!
good gurl!

Orked said...

thanks... Orked tengah usaha lagi ni.. daripada hafal lagu-lagu, lebih baik hafal doa kan?

er, salah ek Orked baca wa-aaaa-muttt tu high pitch? hehehhe... styleee... :D

ye ke umur cam Orked dah boleh baca Fatihah? wah... macam panjang je Fatihah tu... camtu lepas Orked pass doa bangun tido dan alif ba ta, Orked nak suruh Mummy ajar Orked baca Fatihah pulak lah... yeay!

Kauthar said...

salam orkid comel..pandai ekk baca doa makan dan doa tido..alhamdulillah..nanti boleh belajar doa2 lain pulak ye..anak auntie, abg atif pun baru belajar doa makan dan doa tido sama mcm orkid jugak :)

e.l.i.z.@ said...

cute la orked baca doa..haah kan, bismikallah ngan bismillah tu boleh buat bdk confius..xpe.lama² nnt dh boleh differenciate..nnt doa lps mkn pulak..pastu nnt tertukar ngan alfatihah pulak ehhhe

zeta said...

good job Orked..!!! :)
rajin2 blaja lg ye..