Sunday, August 16, 2009

Salzburg, Austria

Tempat yg seterusnya Orked pergi ialah Salzburg, Austria. Salzburg ni terkenal dgn dua perkara; Mozart dan The Sound of Music. Kat sinilah tempat kelahiran dan tempat membesar Mozart dan kat sinilah tempat penggambaran filem The Sound of Music.

Masa mula-mula sampai, park motorhome kat Parkhaus. Kemudian jalan sikit masuk ke city centre.


Ini di jalan yg paling sibuk dan paling mahal (kedai-kedainya) di Salzburg, Getreidegasse Lane. Rumah Mozart pun terletak di jalan ni.

Ini kedai souvenir. Comel-comel je souvenir sini. Ada banyak barang berkenaan Mozart dan The Sound of Music kat sini. Mummy dan Daddy cuma beli fridge magnet je.


Sedang tengok souvenir, hujan pulak. Jadi, lamalah Orked kat kedai ni, tumpang berteduh.


Sempatlah buat portraiture sekeping dua...


Lepas tu baru boleh tengok rumah Mozart. Yang warna kuning tu lah tempat Mozart lahir.


Ini di lorong mahal tadi semula, selepas hujan. Ada satu kedai tu jual baju baby. Comellah sangat bajunya. Tapi bila Mummy tengok tag, phuh, beratus, Euro! Terus Mummy keluar. Huuuu....


Orked naik lembu. Lembu betul kalau nak naik nanti kena tanduk. Jadi naiklah lembu tipu tipu je.


Walaupun hujan, masih juga dapat tengok Salzburg. Tapi kena tengok cepat-cepat dan sikit-sikit je sebab macam nak hujan lagi...


Kan betul, hujan lagi. Tumpang berteduh kat luar pintu bangunan. Kat situ tak banyak tempat berteduh. Tak macam kat Malaysia, banyak bumbung. Sini bangunan takde bumbung kat tepi-tepi kedai. Orked nampak macam anak beruang koala, kan? Bergayut kat mak dia. Hehehhe... Ni yg Mummy rasa nak gigit ni, geram!


Lepas dari Salzburg Orked masuk semula ke Germany. Sambung lagi....
Love,
Orked
By Mummy

10 comments:

cordipinbukanubatasthma said...

assalamualaikum,

orked...
hehehhe...selama ni just baca je blog orked...jadi silent reader...
tapi kali ni auntie nak cakap jugak...

orked sangat2 comel n cute...
teruskan la kecomelan orked sampai dewasa nanti....hehehehehhe

n hargai la daddy n mummy orked....sbb diorang pon cute jugak...

ok...
nak jadi silent reader balik...
nak perhatikan orked membesar dalam blog ni je la...:)

kim salam kat mummy n daddy orked...

Wafaa said...

Orked sayang, kat tempat macam ni kereta tak leh masuk ke?

Aunty Bard said...

ala comel comel comel....antibodi ORKED mmg kuat sebab kena hujan pun larat lagi ORKED nak jalan...ORKED, bgtau mummy, aunty bard suka sangat baju sejuk mummy warna kuning tu heheheh

AuntyJid said...

My adorable Orked,

Orked memang tough kan? boleh main hujan dengan gembira tanpa demam or selesema..

hehehe.. comel betul Orked gayut kat bahu mummy tuh...

TQ Orked, tunjuk pic umah Mozart ni... Auntiejid peminat Mozart n Sounds of the music tuh... (",).

cordipinbukanubatasthma said...

orked...

aunty nak tny leh?

mummy orked ade blog x? hehehheeheh

kalo boleh nak bace family orked punye blog....hehehehe...suke ngan family orked...

Orked said...

aunty cordipink: thank u sbb jadi reader yg hari ni tak silent dah. :) mummy dulu ada blog, kak-long.fotopages.com yg dah tak aktif sebab dah tolong orked update blog orked. mummy dah takde cerita sebab dah orked dah cerita semua.

aunty wafaa: kat tengah-tengah tu je yg kereta tak boleh masuk sebab dia buat pedestrian walk. tapi kat tempat lain semua boleh. cuma tempat tu main tourist attractionnya.

aunty bard: baju mummy sejak zaman U dulu lagi tu. aunty suka ek?

aunty jid: aunty pun suka ek filem tu? orked belum pernah tengok tapi dah dengar lagu do re mi nya.

HalfBlood Princess said...

Salam.

Hi Orked yg kiut-miut, aunty link kn blog Orked ye sbb aunty suka tgk mummy n daddy Orked amek gmbr. pndi sgt!:)

Furthermore, aunty suka baca pengalaman Orked kt europe tuh...suka tgk tpt2 org...untungnye Orked, umo xsmp setahun dh pegi mengembara...be a mummy's n daddy's good girl always k!:)

zie said...

byknya tempat orked pegi...bestnya
bila la auntie dpt jln2 mcm ni...hehehe
tumpang iklan (sulaman reben)
http://rezki-barakah.blogspot.com

Orked said...

Auntie Zie, lain kali jangan iklan tau kat sini. Sini Orked punya blog, iklan daddy pun Orked tak bagi tau ;)

nenek Orked said...

Salam cucu nenek yang sangat comel. Nenek pun suka Salzberg juga, bukan hanya kerana Mozart dan Sound Of Music je, yang lebih penting udaranya yang sentiasa nyaman, persekitaran yang cantik dan bersih dan gunung ganang sekeliling yang begitu memukaukan. Bagi nenek Salzberg European city yang paling nenek suka. Kalau boleh nenek nak pergi sekali lagi dan stay lama2 kat situ.