Wednesday, September 12, 2012

Potty Training Seri

Hari ni...

 Budak comot ni...


Budak menangis ni...


Budak kuat ketawa ni...


Budak comel ni...


Dah berjaya di-potty trained-kan! Sekarang ni tidur malam je pakai lampin. Yeay, tahniah Adik Seri! Kakak Orked is very proud of you!

Mummy cakap train Seri lagi senang dari train Orked masa kecik dulu. Kalau dulu Orked banyak kali accident tapi Seri tak banyak accident. Mummy pun takde sakit jantung. Kalau Orked dulu, sakit jantung, darah tinggi, sesak nafas, semua ada! Ehehehe... Mungkin sebab Seri dah besar sikit banding Orked. Seri 2 tahun 3 bulan, Orked belum masuk 2 tahun dah potty trained. Atau pun, mungkin sebab Mummy dah terrer mem-potty train-kan budak-budak. Apa-apa pun, Alhamdulillah...

 Cara Mummy potty train ialah sebelum mula, selama beberapa minggu, masa mandi, Mummy selalu suruh Seri cuba buang air. Kadang-kadang berjaya, kadang-kadang tidak. Mulai minggu lepas, Mummy terus tak pakaikan Seri lampin. Mummy bagitau kat dia, Seri dah besar, dah jadi kakak. Kena jadi macam Kakak Orked, buang air di toilet, di potty. Seri ada potty sendiri yang boleh diletakkan di atas toilet. Seri jadi excited sebab jadi kakak, dan suka nak potty training. Mula-mula, setiap satu jam, Mummy akan bawa Seri pergi toilet. Mummy juga selalu remind Seri supaya beritahu Mummy kalau nak buang air. Bila berjaya buang air, Mummy akan puji Seri melambung-lambung dan high five dengan Seri supaya dia happy. Bila accident pulak, Mummy nak telefon polis. Hehehe. Beberapa hari kemudian, Seri dah pandai beritahu Mummy yang dia nak buang air. Dan sekarang, Mummy dah tak payah ajak Seri pergi toilet. Mummy cuma selalu ingatkan Seri nak pergi toilet kena beritahu Mummy dan jangan buang air dalam seluar. Nanti bila nak buang air, Seri akan beritahu Mummy dan Mummy akan bawa...

Sekarang selamatlah poket Daddy, dan selamatlah alam sekitar bila Seri dah kurang pakai lampin. :)

luv,
Orked
by Mummy

5 comments:

Fazlinil Irma said...

mummy orked panggil polis x leh nak pancut air.. kena panggil bomba.. hehee..

✿MisS NadRAH♥ said...

congrats seri..=)

Cik Zura said...

comey sangat.. panggil polis.. hahahah..

Cik Zura said...

comel..

AuntyJid said...

WAH! TAHNIAH! Seri... Auntyjid kena hafal teknik mommy ni lah.. nanti one day boleh praktis.. hehe...