Sunday, August 5, 2012

Lela - Sebulan

Diam tak diam, dah sebulan dah umur Adik Lela. Cepat betul masa berlalu. Jadi, Mummy dan Daddy telah bawa Adik Lela ke klinik untuk suntikan Hepatitis B dos kedua dan juga untuk check-up.Macam biasalah, pergi ke Klinik Dr. Ling kat depan rumah. Kitorang rasa Dr. Ling mesti happy tengok Adik Lela sebab selama 2 tahun lagi Adik Lela akan selalu datang jumpa Dr. Ling untuk dicucuk. Mula-mula kakak Orked jumpa Dr. Ling, lepas tu kakak Seri pulak, dan sekarang ni adik Lela pulak. Ada je supply untuk Dr. Ling cucuk. Hahahah.... Kalau demam pun jumpa Dr. Ling jugak, kecuali kalau klinik dia tutup.

Mula-mula cam biasa lah, lepas register kena timbang. Berat adik Lela sekarang dah 4.45 kg. Naik hampir 1 kg dalam sebulan. Patutlah makin chubby dan makin bulat je rupanya. Muka adik Lela ni mestilah kena bulat, sebab dia lahir masa bulan mengambang, 15 Syaaban hari tu... Bulat macam bulan.




Lepas tu masuk jumpa doktor. Doktor cek bunyi jantung dan pernafasan, dan cek suhu. Alhamdulillah sihat... Lepas tu doktor ukur panjang dan ukur lilit kepala adik juga. Sekarang ni adik dah 55 cm panjang dan ukur lilit kepala 37.75 cm. Dah makin panjang dah adik. Patutlah ada jumper newbornnya yang macam dah ketat nak pakai.



Dan last sekali, kena cucuk ler. Apa lagi. Nangislah jugak, tapi berjaya ditenangkan oleh Mummy. Nasib baik ada Mummy untuk pujuk. Sebelum balik, doktor bagi belon, tapi kat kakaknya. Sorry, adik tak dapat sebab adik tak pandai main belon lagi. Heheheh... Tak rugi kakak ikut pergi klinik, dapat belon!

Dan kat bawah ni pulak, seimbas lalu apa yang berlaku kat rumah masa Mummy tak update blog. Cuti pun tak sempat nak update blog. Oh ya, adik Lela ni masa baru lahir banyak tidur waktu siang. Tapi malam.... Huh... Lama dia berjaga. Satu dia tak ngantuk. Satu lagi dia asyik muntah susu. Dah tido elok-elok, bila Mummy letak atas tilam, dia muntah. Dah terjaga.... Dan berulang-ulang. Mummy dah cuba burpkan dia. Kadang-kadang dia tak nak burp. Kadang-kadang dah burp, tapi keluar susu jugak bila baring. Kadang-kadang, masa burp tu keluar angin campur susu sekali. Asyik bertukar baju jelah adik dengan Mummy dalam gelap tengah malam tu.... Dalam minggu ni je, nampak cam berubah sikit. Dia dah kurang sikit muntah (tapi muntah lagi). Jadi malam dia tak berjaga lama sangat (tapi berjaga gak lagi). Harapnya bila dia makin besar akan berhenti lah muntah susu dia tu.. Amin... Boleh lah Mummy tido elok sikit.



Yang ni hujung minggu lepas, masa kami semua balik kampung jumpa Atuk Nang dan Nenek Rohaya berbuka puasa sama-sama.


Kak Orked dan Kak Seri ni suka jaga adik. Kalau adik berjaga dan Mummy nak pergi toilet ke, mana ke, nanti kakak Orked tunggu tepi adik tengok kalau adik muntah ke, nangis ke, dan jaga takut Kak Seri penyet adik. Masalahnya masa tido pun dia nak jaga adik! Tapi Mummy selalu marah sebab kakak-kakak ni bukan jaga, tapi buat adik terjaga! Cakap kat Mummy nak tengok je adik, tapi sembunyi-sembunyi ciumlah, peluklah, peganglah, cucuklah. Ishh...


Kakak Seri ni pulak, selalu cakap nak tengok adik. Kadang-kadang adik kat depan mata pun dia kata tak nampak adik. Kalau adik pandang muka kat dia, barulah dia puas hati. Kalau nampak belakang adik je ke, kaki adik je ke, dia kata tak nampak adik! Pening, pening, pening...


Ini contoh kakak yang penyayang tapi merimaskan adik! Ehehehe... Adik dah meronta-ronta nak melepaskan diri pun dia nak cium lagi. Hehehehehe....

Ok, adik dah banguuunnnn!

xoxo
Mummy

4 comments:

Aunty Bard said...

hehehheheh adik Lela macam anak patung agaknya tu yang kakak Seri & kakak Orked rasa nak main je dengan Lela :-)

AuntyJid said...

adik Lela dah jadi barbie doll kakak Orked dan Kakak Seri nampaknya.. hehe

mariaariffbaby.com said...

comenya baby lela.
peluk cium untuk baby lela.. :D

Nur-nba said...

Comelnya baby Lela.. Suka tengok gambar 3 beradik ni.. Cute sangat!!