Rendang Daging Nenek Ros
Bahan-bahannya:
2 kg daging lembu
Cili boh: 20-40 tangkai cili kering + 3 labu bawang besar + 5 ulas bawang putih -- direbus dan dikisar
Rempah sate: 1 sb ketumbar + 1 st jintan putih + 1 st jintan manis -- disagan satu persatu, kemudian dicampurkan dan diblend
Bahan A:
2 inci lengkuas
6 batang serai
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
-- semuanya diblend
2 keping asam keping
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Garam
Serbuk kunyit
200 g kerisek
1.5 liter santan
Daun kunyit yang dihiris halus
Bahan-bahan untuk rendang daging |
Gaulkan daging + Bahan A + cili boh + rempah sate + bunga lawang + kulit kayu manis + garam + serbuk kunyit + santan cair di dalam kuali. (Apabila daging dah empuk baru masukkan santan pekat)
Pasangkan api. Masukkan juga asam keping.
Bila dah hampir masak dan rendang dah hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit yang telah dihiris halus.
Dah siap! Tadaaa!
Rendang daging dengan ketupat nona |
Orked, Seri dan Lela
by Mummy
1 comment:
Wah sedapnya... :D
Post a Comment