Friday, January 29, 2010

Adik Orked

Hari ni Mummy ada check-up kat hospital. Bila balik Mummy bagitau sesuatu kat Orked. Mummy cakap Dr dah bagitau kat Mummy adik Orked nanti lelaki ke perempuan. Orked memang excited nak tau. Mummy cakap, adik Orked nanti ialah.....



















jeng jeng jeng.......
























A GIRLLLLLLL!!!!!!!!

Yeaaaayyyyyyy! Nanti Orked ada geng main masak-masak dan kemas-kemas rumah. Yeyeeeehhh.....

Orked happy sangat..... :)

xoxo

Orked

by Mummy

Tuesday, January 26, 2010

Orked naik kuda

Mula-mula praktis dengan naik kuda mainan dulu....


Lepas tu, bila dah terrer.......


Orked naiklah kuda yg betulllll.....

Yee haaaaa!



p/s: Tapi cuak tetap cuak. Hehhehehehehe....


xoxo

Orked
by Mummy

Thursday, January 21, 2010

Melaka

Assalamualaikum...

Dua minggu lepas Orked ke Melaka. Pergi sana untuk jalan-jalan dan Daddy nak ambik gambar Sungai Melaka. Mula-mula Daddy nak bawak pergi ke Water Park. Tapi Daddy bangun lambat. Dah tengahari water park mende, hitam le Orked! Hihi... So, 2nd plan ialah nak ke Cowboy Town. Tapi sampai sana rupanya tutup. Tatau lah Orked, memang dah tutup ke, atau tempat tu buka malam je. So, plan ketiga ialah nak ke Zoo. Zoo sentiasa buka dan ada banyak animal. Orked memang suka animal. Kalau tengok Animal Planet mesti mulut Orked bising depan tv.

So, inilah dia, Orked di Zoo Melaka.


Kat sana ada seladang...


Ada rusa....


Ada birds....


Ada tortoise...


Dan ada elephant...
Bila penat Orked berhenti rehat dan minum...

Kat sana mula-mula Orked jalan kaki sendiri. Lepas tu dah penat Daddy angkat.

Tapi Orked nakkk jugak Mummy yg dukung. Adoyai, dah le Orked dah berat....


Lepas abis tengok semua animal di Zoo, Orked ke bandar Melaka pulak. Oh ya, seronok tengok animals semua. Macam-macam ada. Ada animal yg Orked suka tengok, tapi ada jugak animals yg Orked takut nak tengok. Bila Orked suka, Orked tunjuk-tunjuk dan buat bunyi bising. Bila Orked tak suka, Orked geleng kepala nananananana dan keraskan badan. Mummy kata Orked kelakar. Hihihi...

Pergi bandar Melaka sebab Daddy ada perjumpaan dgn kawan-kawan Daddy yg ambik gambar kat Melaka. Kami sampai awal, jadi tunggu dulu kat area bulatan jam. Orked jalan pusing-pusing dulu.


Pastu Orked pergi Jalan Jonker yg popular tu. Masa tu orang baru nak start bukak gerai masing-masing. Nampak cam meriah je tempat tu. Kat Jonker street tu bangunannya design Cina. Orked pun dah pakai baju ala-ala cheongsam. Sesuai lah tu...


Orked dgn Daddy. Orked muka dah penat, tak larat nak senyum. Hehehe....


Lepas tu balik semula ke bulatan jam. Daddy jumpa kawan-kawan dia. Daddy bagi penerangan kat diorang camne nak ambik gambar waktu malam. Lebih kurang gitu lah. Entahlah, Orked bukannya tau sangat pasal ambik gambar ni.


Pastu sebelum gerak nak shooting, diorang ambik gambar ramai-ramai. Orked pun tumpang dua kaki.


Masa Daddy shooting, Orked pun shooting jugak. Orked shooting jadi model Mummy. Heheheh.... Orked sekarang pandai buat "aiyoookkkk!"...


Shooting kat area tepi sungai belakang kedai-kedai sebab Daddy nak ambik gambar Sungai Melaka masa waktu langit biru.


Itu je lah kisah Orked di Melaka. Malamnya lepas makan ikan asam pedas kat Melaka, Orked teruuuuuusss balik rumah. Of course la, masa tu Orked dah pengsan (tido) kepenatan. Hhehehhe....
xoxo
Orked
by Mummy

Saturday, January 16, 2010

Klinik

Hari ni Daddy dan Mummy bawak Orked pergi klinik Dr Ling. Dr Ling ni doktor Orked sejak Orked lahir lagi. Sekarang ni dah pindah rumah, jauh lah sikit klinik Dr Ling dari rumah Orked. Tapi Mummy dan Daddy bawa Orked ke situ jugak lagi sebab Orked dah ada appointment. Lagipun Dr Ling ada semua rekod perubatan Orked. Orked dah cucuk ke tak cucuk ke pun Dr Ling tau semuanya. Alamak, tak boleh lah nak skip cucuk kalau camtu kan? Huhu...

Mula-mula sampai Orked timbang dulu.


Kali ni berat Orked dah 8.5 kg. Ye, Orked tau, Orked ringan....

Lepas tu Dr. cek jantung dan paru-paru Orked pulak. Dr. kata, "OK!".


Lepas tu Dr ukur lilitan kepala Orked pulak. Kepala Orked sekarang 47.5 cm. Hui, besarrrr....!


Dan last sekali Dr ukur tinggi/panjang Orked. Orked sekarang 76 cm. Rendah, hehehhe....


Ooopppssss.... Rupanya yg tadi tu bukan last. Orked ingatkan last. Lepas tu Dr Ling masuk bilik dia, dan bila dia keluar balik, dia bawak jarum suntikan, nak cucuk Orked dgn suntikan Chickenpox. Tapi masa tu Daddy dukung Orked dan Mummy tunjukkan mainan train Dr Ling kat Orked. Orked pun tak perasan masa bila Orked kena cucuk. Tiba-tiba Dr Ling kata sudah je. Orked tak sempat nangis pun. Tapi biasanya masa pergi cucuk Orked memang tak nangis pun. Paling kuat pun ada keluar bunyi "Weeeekkkk..." pastu dah diam. Kadang-kadang ada jugak masa menunggu turn nak jumpa Dr Ling Orked terdengar bunyi baby lain menangis. Kuat. Sampai boleh dengar kat luar bilik Dr. Tapi Orked baby yg tough. Orked tahan sakit. Tak nangis pun. Yg ni takde gambarlah sebab Mummy tengah main train untuk Orked.

Lepas cucuk barulah kitorang semua duduk. Dr Ling nak discuss tentang perkembangan Orked. Macam Orked cakap, Orked ringan. Kalau tengok carta Dr Ling, Orked ni kategori 3% je. Itupun dah kira OK. Bulan lepas langsung tak masuk carta. Tapi lepas tu Orked dah makan lagi banyak dan minum susu botol besar. Jadi berat Orked dah bertambah 650g dalam masa 1 bulan. Orked ni makan banyak, tapi tak tau la mana pergi makanan Orked. Hmmm... Pasal berak banyak dan main banyak kot. Tapi bulan lepas Orked baru makan ubat cacing. Lepas tu berat badan Orked naik banyak. Agaknya perut Orked masa tu banyak cacing kot... Tapi sekarang takde lagi.

Tinggi Orked pulak, ikut carta tu, dalam 10%. Hihi... Petite orangnya Orked ni. Beli baju pun saiz kecik-kecik. Nampak gayanya besar nanti Orked tak jadi macam Mummy lah.

Yg peliknya, kepala Orked amatlah besar, berbanding badan Orked yg kecik comei comei nih. Kepala Orked 90% kategorinya. Hahaha... Memang nampak tak balance kepala yg besar dgn badan yg kecik ni. Kalau ambik gambar muka je, mmg nampak Orked gemuk, tapi bila tengok keseluruhan badan, nampak Orked kecik comei comei. Hehhehe... Apa ntah dalam kepala yg besar tu. Orked rasa macam otak! Hihihi... Otak banyak takpe kan? Nanti boleh jadi pandai.

Dan akhir sekali, Dr Ling suruh datang lagi lepas raya Cina. Nak cucuk lagi katanya. Adui, tak abis-abis lagi ke cucuk Dr? Berlubang dah bontot Orked niii... Kali ni untuki DTP, Polio & Hib Booster pulak. Apa-apa je lah Dr, Orked tak kisah pun. Takde le sakit sangat. Cuma Daddy kot yg kisah, sebab ongkosnya Daddy yg bayar. Heheheh...


Dan sebelum balik, Orked tolong Daddy bayarkan, guna duit Daddy. Oh ya, Dr Ling yg baik hati ada bagi kat Orked belon bentuk squirrel. Nurse tu pulak bagi kat Orked Huggies pull up pants dan beg nappy. TQ!

Itulah cerita Orked pergi klinik hari ni. Minggu lepas Orked gi Melaka, tapi tak sempat lagi nak cerita. Insya Allah Orked ceritakan lain kali. Ceritanya panjang, Mummy tak nak tolong Orked taipkan hari ni. Mummy nak taip cerita yg pendek dulu.

Ok, byeee....

Muah muah...

Orked
by Mummy

Wednesday, January 6, 2010

Orked suka tolong Mummy dan Daddy

Orked sekarang dah jadi big girl. Orked selalu tolong Mummy. Kalau Mummy minta tolong, Orked mesti buatkan untuk Mummy.

Antara yg Orked selalu tolong Mummy ialah tolong angkat cawan ke dapur. Er, sebenarnya ni lebih kepada tolong Daddy. Daddy selalu minum sambil tengok tv. Lepas tu nanti Daddy dah habis minum, Daddy minta tolong Orked bawa cawan bagi kat Mummy kat dapur. Jadi Daddy tak payah bawa cawan ke dapur, dan Mummy tak payah kutip cawan kat depan. Orked dah tolong kedua-duanya lah kiranya.

Lepas tu, selalu sebelum mandi, Mummy bukakan baju Orked kat luar bilik air. Lepas mandi, Orked akan bawa baju Orked dan masukkan ke dalam bakul baju kotor kat dalam bilik Orked. Tak payah dah Mummy kutip baju Orked merata-rata.

Orked juga dah boleh bawak barang ringan-ringan. Selalunya dari rumah nak masuk ke kereta Orked bawa botol susu sendiri. Kadang-kadang kalau balik shopping Orked tolong bawak barang yg paling ringan. Masa pindah hari tu, Orked siap tolong bawak sebungkus nappy Orked yg besar tu. Tapi bukan bawak lah, Orked heret. Heheheh... Berat sikit, tapi Orked jugak yg nak pakai, kan?

Masa Mummy jemput Orked dari Rumah Prihatin pulak, selalunya Orked kemas barang sendiri masuk dalam beg. Mummy cuma perlu bagi check list je. Mula-mula Mummy tanya, mana beg? Orked pun ambik beg Orked. Pastu Mummy tanya, mana botol? Masuk botol dalam beg. Nanti Orked akan cari botol Orked lepas tu masuk dalam beg (tapi nak masukkan dalam beg Mummy kena tolong sikit sebab Orked tak pandai nak bukak beg lagi). Pastu Mummy suruh kemas teddy, dan apa-apa lagi barang Orked yg masih tak masuk dalam beg. Pastu Orked tarik sendiri beg Orked sampai ke pintu. Keluar dari rumah Mummy bawakkan lah beg tu sebab nanti kotor pulak kalau Orked heret kat atas tanah. Beg Orked berat, banyak barang.

video

Orked berusaha bawak sabun mandian Orked dari rumah, masuk lif, dan ke kereta. Sabun Orked kat Prihatin dah habis, kena bawa yg baru.

Pastu Orked dah kenal nama banyak benda. Kalau Mummy nak minta tolong, Mummy boleh sebutkan je, nanti Orked ambikkan. Contohnya kalau Mummy nak minta tolong letakkan apa-apa atas meja ke, Mummy cakap je, nanti Orked tolong letakkan. Kalau Orked kat ruang tamu, pastu nak minum susu, dan botol Orked ada kat dalam bilik, Mummy cakap je suruh Orked cari kat dalam bilik. Nanti mesti Orked masuk bilik dan jumpa botol Orked kat situ. Mummy tak payah bangun ambikkan untuk Orked. Nak suruh Orked ambik towel sendiri dari bilik masa nak mandi pun boleh.

Yg terbaru, Orked nak tolong Mummy mop rumah. Tapi ni baru praktis je, Mummy bagi guna mop takde kain je dulu. Hhehehhe....

Mummy, betul ke pegang mop camni?

Orked nampak rajin tak mop lantai ni?

Oh ya, Orked juga pandai tidokan Daddy. Hari tu Orked nampak Daddy penat sangat balik dari kerja. Sementara tunggu Mummy masak, Daddy baring-baring kejap kat kerusi panjang. Orked pun pergi kat Daddy. Orked nyanyi, pastu Orked tepuk-tepuk Daddy, bagi Daddy tido. Bila Daddy dah tido, Orked letak froggy (patung katak Orked) kat sebelah Daddy, temankan Daddy tido. Sama macam Mummy dan Daddy nak tidokan Orked, nyanyi + tepuk-tepuk bontot + letak teddy bear kat sebelah. Hihihi.... Kelakar kan Orked? Sorrylah, Orked tak tau yg orang dewasa tido tak payah letak froggy kat sebelah.

Okey, itu saja. Tata titi tutu....

xoxo

Orked

by Mummy

Saturday, January 2, 2010

Happy New Year

Happy New Year everybody! Orked terlambat sikit nak wish, sehari terlambat. Tapi, biar lambat asalkan wish jugak, betul tak? Hehehehe....


New Year ni Orked tak buat azam baru. Sebab baru je 2 minggu lepas Orked buat azam, sempena New Year Hijrah tu. Yg tu pun belum terlaksana, takkanlah dah nak buat azam baru kan? Mummy kata, apa guna berazam tapi tak buat. Cakap je pandai, tapi buat tak. Baik tak yah azam. Dah Mummy kata macam tu, betullah tu kot. Mummy kan bijak sana sini. Hehhehe...

Hmm... Apa perkembangan terbaru Orked ye? Hmmm... Orked dah pandai cakap sikit-sikit. Tapi memang sikit-sikit betul lah. Antara perkataan yg Orked cakap ialah "lllllatttt"... Cuba teka apa tu?

Jawapannya ialah....

Cokelat....

Cokelat ni sedap sangat sampai itu yg Orked pandai nak cakap awal-awal ni. Tapi Mummy tak bagi Orked makan sangat. Mummy bagi rasa sikit-sikit je. Mummy takut nanti Orked jadi hyper bila dapat cokelat, pastu tak mo tido. Itu yg Orked pandai cakap "lllllatttt" tu, sebab dok mintak-mintak kat Mummy...

Pastu tadi kan, Mummy tersilap, pergi tutup laci tolak dengan kaki. Pastu Orked dah ikut. Wa wa waaaaaa.... Mummy kata dia tensen sebab kalau Mummy terbuat benda tak elok, kejap aje Orked dah ikut. Tapi kalau Mummy nak ajar good manners, punya lah liat nak lekat. Aduuiii.... Hihi... Sorry Mummy. Benda tak elok ni lah mencabar. Hahaha.... Jadi Mummy jangan le buat benda salah depan Orked, nanti Orked ikut.

Okey, Orked nak chow chin chow...e

Take care semua...

xoxo
Orked
by Mummy